Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi ve Bor Sanat işbirliğiyle gerçekleşen, Ebru Nalan Sülün küratörlüğündeki “Zihnin Sınırlarında Bir Rota: Fikret Muallâ” sergisi kapsamında hazırlanan sergi kitabı sanatseverlerle buluşuyor. 26 Nisan 2025 Cumartesi günü saat 13:00’te, Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi’nde kitap lansmanı ve yazarların katılımıyla bir söyleşi gerçekleşiyor.
Ebru Nalan Sülün ve Pelin Okvuran tarafından yayına hazırlanan sergi kitabında; Ebru Nalan Sülün’ün “Zihnin Sınırlarında Bir Rota: Fikret Muallâ”, Zeynep Yasa Yaman’ın “Nakkaş”, Ayşe Nahide Yılmaz’ın “Varoluşçuluk Perspektifinden Paris’te Sanatçı Olmak: Neden Buradayım?”, Necmi Sönmez’in “Bir Paris Münzevisi: Fikret Muallâ”, Nedim Gürsel’in “Fikret Muallâ’nın Fırçasından”, Seda Yavuz’un “Anti-kahraman, Özdeşleyim ve Özgünlük: Muallâ’nın İmgeleri”, Youki Desnos’un “Muallâ”, başlıklı yazıları yer alıyor.
“Fikret Muallâ’nın eserlerini anlayabilmenin en önemli yolunun -tüm diğer sanatçılarda olduğu üzere- yaşam öyküsünü içselleştirmek olduğunu düşünürüm. Bu hissiyat, Fikret Muallâ söz konusu olduğunda daha da artar. Bu artışın en önemli nedenleri arasında, yıllar içerisinde hayatının belli başlı ve aslında çok az yönlerinin konuşulur, bilinir olduğunu düşünmem ve deneyimlemem yer almakta. Sergi başlığında da ifade edilen ‘rota’; ‘görüş veya tutuma göre gidilen, izlenen yol’ olarak tanımlanmakta. Fikret Muallâ’nın yaşam öyküsüne yönelim, tam da bu noktada önem kazanmakta. Sanatçının hem yaşadıkları, hem yaşanılanların ruhsal yansımaları, hem de 1939’da Paris’e gidene dek uğradığı ülkeler/kentler/deneyimler ve tüm bu sürecin onun yaşamında yarattığı değişimler, bu yolda çizilen rotanın bir parçası olma özelliğinde.” Ebru Nalan Sülün’ün sergi kitabında yer alan metninden alıntı.
Konuşmacılar ve konu başlıkları:
Moderatör: Tansel Türkdoğan
Sergi kitabı, 26 Nisan itibariyle Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi’nin müze mağazasında satışa sunulacaktır.
Söyleşiye katılım, etkinlik saatleri dahilinde ücretsizdir.
Hancan Sanat Koleksiyonu’nda yer alan Fikret Muallâ eserlerini, Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi ve Bor Sanat işbirliğiyle izleyicilerin ilgisine sunan “Zihnin Sınırlarında Bir Rota: Fikret Muallâ” sergisi, 7 Eylül 2025 tarihine dek Erimtan Müzesi’nde ziyaret edilebilecek.
Bor Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Cem Hancan‘ın girişimiyle oluşturulan Hancan Sanat Koleksiyonu’nda yer alan Fikret Muallâ eserlerinden seçki sunan, sanatçının farklı dönemlerine ait eskizlerinin ve guaj çalışmalarının yer aldığı sergi; yakınlarının tarih anlatıcılığı ve eleştiri metinleri yoluyla hem geçmişi hatırlatmayı, hem de yazılı arşiv aracılığıyla Muallâ’nın yaşamına dair dönemsel bir analiz yapmayı hedefliyor.
Sergiye eşlik eden söyleşi programı kapsamında bir sonraki söyleşi 4 Mayıs’ta gerçekleşecek.
*4 Mayıs 2025 Pazar – 13:00
20. Yüzyılın İlk Yarısında Paris ve İstanbul Hattı
Konuşmacılar: Burcu Pelvanoğlu, Ayşe Nahide Yılmaz
Moderatör: Ebru Nalan Sülün
Bor Sanat Hakkında;
Bor Sanat, Bor Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Cem Hancan’ın sanata olan tutkusuyla şekillenen, bağımsız sanatçıları destekleme misyonuyla kültürel ve sanatsal mirasa dair farkındalık yaratan projeler, sergiler ve eğitim programlarıyla sanatın geniş kitlelere ulaşmasını hedefleyen bir sanat platformudur.
https://www.instagram.com/bor.sanat
Erimtan Müzesi Hakkında;
Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, arkeolojik eserlerin yenilikçi tekniklerle sergilendiği, sanatın her alanına, çağdaş müzecilik bilinciyle oluşturulan disiplinler arası etkinliklere yer veren bir kültür kurumudur.
Adres:
Kale Mah Gözcü Sok No:10 Altindag/Ankara
03123110301