Haziran 2024- Haziran 2025’i “Nâzım Hikmet Yılı” ilan eden Bursa Büyükşehir Belediyesi, bu etkinlik kapsamında 9 Mayıs – 9 Eylül 2025 tarihleri arasında, Nâzım Hikmet üzerine hazırlanan bir sergiyi izleyicilere sunuyor. Adını, Nâzım Hikmet’in 1962 yılında yazdığı “Yaşamak Güzel Şey Be Kardeşim” romanından alan sergi, eşzamanlı olarak iki farklı mekânda iki bölümden oluşuyor. Ayrıca 9-10 Mayıs günlerinde “Güneşin Sofrasında Nâzım Hikmet Sempozyumu” başlıklı bir sempozyum düzenleniyor. İki gün sürecek olan sempozyumda, şiirleriyle Türkçeye benzersiz bir miras bırakan, edebiyatımızda devrim yapan, başta şiir olmak üzere, oyun, senaryo, roman vb ürünler veren dünya şairi Nâzım Hikmet’in, yapıtları, yaşamı ve Bursa Cezaevi’nde yattığı yıllar üzerine bildiriler yer alıyor.
Sempozyumla eş zamanlı olarak açılacak “Yaşamak Güzel Şey Be Kardeşim” sergisinin küratörlüğünü Emre Zeytinoğlu, mekân tasarımını Savaş Çekiç ve iletişim tasarımını da Nejat Biçen üstleniyor. Serginin ilk bölümü, Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne ait Şefik Bursalı Sanat Galerisi’nde yer alıyor ve Nâzım Hikmet hakkındaki metinler ile görsellerden oluşan dokümanter bir nitelik taşıyor. Türkiye Sosyal Tarih Araştırma Vakfı (TÜSTAV), Nâzım Hikmet Vakfı ve Piraye Koleksiyonu’nun desteğiyle hazırlanan sergide, izleyicilere kronolojik bilgiler aktarılıyor ve görseller aracılığıyla da o bilgilerin birer sahne hâlinde gözlerde canlanmasına yardım ediliyor.
Nâzım Hikmet’in şiir, tiyatro, roman, sinema ve resim dünyasını anlatan bu dokümanter bölüm, aynı zamanda onun politik yanını hep gündeminde tutarken, çocukluğundan itibaren özel yaşamına da değiniyor ve her bir alanın son derece dinamik hareketleri arasında bağlantılar kurmayı hedefliyor.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne ait Tayyare Kültür Merkezi’ndeki ikinci bölümdeyse Nâzım Hikmet’i konu eden ve onunla kurdukları düşünsel ya da duygusal bağları yansıtan sanatçıların yapıtları bulunuyor. Bu yapıtların büyük bölümü, “Ahmet Merey Koleksiyonu” kapsamında sergi mekânına yerleşiyor. Öte yandan, Nâzım Hikmet’in yeğeni Ayşe Yaltırım’ın da aralarında olduğu dört sanatçının yapıtı, söz konusu koleksiyonun dışından bu sergiye ekleniyor.
Sergide yer alan sanatçılar: Asaf Zeki Yüksel, Ayşe Yaltırım, Hakan Gürsoytrak, Huri Kiriş, İrfan Okan, Memet Güreli, Metin Karayağız, Murat Germen, Mustafa Horasan, Mustafa Orkun Müftüoğlu, Nalan Yırtmaç, Neslihan Pala, Savaş Çekiç, Selçuk Fergökçe, Sezai Özdemir, Taner Güven, Umut Germeç, Ümit Öztürk, Veysel Kurucu, Yalçın Karayağız, Yonca Karayağız ve Zeynep Özdemir.
Güneşin Sofrasında Nâzım Hikmet Sempozyumu:
9 Mayıs 2025 Cuma
Açılış konuşmaları:
Mustafa Bozbey, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı
Şafak Baba Pala, Kültür Daire Başkanı
Atilla Birkiye, Yılın Yazarı Proje Danışmanı
Sempozyum açılış konuşması:
Murathan Mungan
Dinleti:
Yatar Bursa Kalesinde
10 Mayıs 2025 Cumartesi
Birinci Oturum: İçerik ile Biçim’de Devrim
Yönetici: Deniz Durukan
Konuşmacılar: Göksel Aymaz, Gonca Özmen, Gülce Başer
İkinci Oturum: Destanlar
Yönetici: Gökhan Atılgan
Konuşmacılar: Umut Ünalan, Nahit Kayabaşı, Nilay Özer
Üçüncü Oturum: Şiirinde Kadın ve Aşk
Yönetici: Mehmet Erte
Konuşmacılar: Süreyya Akçay, Turgay Fişekçi, Haydar Ergülen, Betül Dünder
Dördüncü Oturum: Tiyatro-Sinema-Roman
Yönetici: Ömer Türkeş
Konuşmacılar: Metin Balay, Gökhan Akçura, Feridun Andaç
Beşinci Oturum: Yaşamında Bilinenler, Bilinmeyenler
Yönetici: Semih Gümüş
Konuşmacılar: Emel Koşar, Mehmet Perinçek, Erden Akbulut
Kapanış konuşması: Asuman Susam
“Nâzım Hikmet Şiir Ödülü” Ödül Töreni
Adres:
Şefik Bursalı Sanat Galerisi:
Orhanbey, 6. Uçak Sk. No:1, 16010 Osmangazi̇/Bursa
Tayyare Kültür Merkezi:
Zafer Mah. Ankara yolu Caddesi. No: 1 16080 Osmangazi/Bursa
Instagram: