Bursa’nın Kestel ilçesinde kampüsü bulunan Mesafe Koleji tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen MesaFikir Yarışması, yalnızca öğrencilerin fikirlerini değil; aynı zamanda Bursa’nın eğitim, girişimcilik ve proje vizyonunu da şekillendiren güçlü ve yerli bir marka hâline geldi. Ortaokul ve lise öğrencilerine açık olarak gerçekleştirilen bu kapsamlı organizasyon, genç zihinleri düşünmeye, üretmeye ve fikirlerini cesurca ifade etmeye teşvik ediyor.
Her geçen yıl daha geniş kitlelere ulaşan MesaFikir, girişimcilik kültürünün genç yaşlarda içselleştirilmesini destekliyor. Öğrencilerin hayal gücünü yalnızca kâğıt üzerinde bırakmakla kalmayıp onları fikirlerini hayata geçirme konusunda da cesaretlendiriyor. Yarışmaya bu yıl yüzlerce başvuru yapıldı ve katılan tüm öğrenciler fikir dünyasına sundukları katkı dolayısıyla tebrik edilmeyi fazlasıyla hak ediyor.
YARI FİNALDE HEYECAN DORUKTAYDI
Bu yıl yarışmaya başvuran yüzlerce fikir arasından seçilen 14 etkileyici proje, yarı final etabında alanında uzman jüri üyelerinin karşısına çıktı. Projelerin sahipleri olan genç öğrenciler; toplumsal sorunlara çözüm üreten, teknolojiyi odağına alan ve özgün bakış açıları barındıran fikirlerini etkileyici sunumlarla aktardı.
Jüri üyeleri; projeleri özgünlük, uygulanabilirlik, toplumsal katkı ve sunum becerisi gibi kriterler doğrultusunda titizlikle değerlendirdi. Zekice kurgulanmış fikirler, kimi zaman büyük bir soruna küçük ama etkili çözümler sunarken kimi zaman da ileriye dönük vizyoner yaklaşımlarıyla dikkat çekti. Değerlendirme süreci sonunda, 7 proje finalde yarışmaya hak kazandı.
MESAFİKİR FİNALİ 9 MAYIS’TA GERÇEKLEŞTİ
9 Mayıs 2025 Cuma günü Mesafe Koleji kampüsünde düzenlenen final etabı, genç girişimcilerin projelerini sektör temsilcilerine sunma fırsatı yakaladığı heyecan dolu bir gün oldu. MesaFikir, klasik yarışma formatlarının ötesine geçerek öğrencilere sunum tekniklerinden takım çalışmasına, ikna kabiliyetinden sahne deneyimine kadar birçok alanda gelişim imkânı sundu.
SEÇKİN JÜRİDEN İLHAM VEREN MESAJLAR
Yarışma jürisinde bu yıl; BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Mai Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kuş, Sözal Kimya Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nuray Sözal, İbraş Kauçuk Genel Müdürü İsmail Tatar, Yeşil Çevre Hizmet ve İşletme Kooperatifi Genel Müdürü Mehmet Aydın, Adak Tekstil ve Asri Eğitim Yönetim Kurulu Başkanı Alaaddin Dağlı gibi değerli isimler yer aldı.
İsmail Kuş, “Bir sanayici olarak öğrenciyken katıldığım yarışmalarda bu işin ne kadar zor olduğunu bilirim. Böyle bir organizasyona ev sahipliği yaptığı için başta Alaaddin Bey olmak üzere tüm Mesafe Koleji ailesini tebrik ediyorum. Tüm projeler çok başarılıydı.” dedi.
Nuray Sözal, “Dünya değişiyor, dönüşüyor. Bu dönüşüm gençlerin fikirleriyle mümkün olacak. Her proje birinciliği hak ediyor. Gelecek adına umutlandım.” ifadelerini kullandı.
Mehmet Aydın, “Bu fikir dünyasında var oldukça gelecek, onların. Bilimle uğraşan gençleri görmek gurur verici.” dedi.
İsmail Tatar ise, “Projeler çok etkileyici. Öğrenciler özgüven kazanmış. Mesafe Koleji’nin ülkeye katkı sunma amacına ulaştığını görmek mutluluk verici.” diye konuştu.
Yarışma jürisine plaketlerini sunan Mesafe Koleji Kurucusu Alaaddin Dağlı jüri üyelerine teşekkür ederken, “Jüri olmak da finalist olmak kadar zor ve heyecan vericiydi. Otomotiv, kimya, sürdürülebilir çevre ve tekstil gibi farklı sektörlerden sanayici ve iş insanlarının böylesine vizyoner projeleri değerlendirmesi son derece kıymetli. Her proje bir değerdir ve bu değerlerin gelişmesine katkı sağlamak bizim için büyük bir mutluluk.” dedi.
KAZANANLAR BELLİ OLDU
Finalde yapılan sunumların ardından Yeşil ve Hafif Binalar Projesi ile Kerem Gölcan, Taha Fıstıkçıoğlu ve Ömer Sarp Nurkaya birinciliğe layık görüldü. Yapay Zekâ Destekli EKG Cihazı Projesi ile Gülce Selvi, Yusuf Erim Yaşar ve Eren İbican ikinciliği elde etti. Zeytin Yaprağı Katkılı Biyoplastikler Projesi ile Mariam Sayegh ve Ömer Topaloğlu ise üçüncülüğe değer bulundu.
Dereceye giren öğrencilere ödüllerini Mesafe Koleji kurucu temsilcisi Mustafa Dağlı takdim etti. Mustafa Dağlı, “Yarışmada jüri olarak bulunmadığım için şanslıyım. Hepsi birbirinden başarılı bu projeleri değerlendirmek çok zor olurdu. Gençlerin böyle bir jüri karşısında sunum yapabilmesi çok değerli. Her zaman destekçiniz olacağız.” sözleriyle gençlere moral verdi.
GELECEĞE TAŞINAN FİKİRLER
Yarışmanın en güçlü yönlerinden biri, projelerin yalnızca değerlendirilip ödüllendirilmesi değil; aynı zamanda sürdürülebilir bir girişime dönüşebilecek potansiyellerinin görünür kılınması. Yarışma süreci boyunca desteklenen fikirlerin, iş dünyası ile buluşturularak ilerleyen yıllarda uygulanabilir projelere dönüşmesi hedefleniyor.
MesaFikir, fikirlerin filizlendiği bu üretim ortamında; yatırımcılar, mentörler ve eğitimciler arasında güçlü bir bağ kurarak gençleri gerçek hayatla tanıştırıyor. Bu yönüyle yarışma, hem bir eğitim modeli hem de bir kalkınma vizyonu olarak Bursa’nın yerli ve yenilikçi markaları arasında şimdiden haklı bir yer edinmiş durumda.
BURSA’NIN VİZYONUNA YÖN VEREN YERLİ BİR MARKA
MesaFikir, yalnızca öğrencilerin bireysel gelişimini desteklemekle kalmıyor; aynı zamanda Bursa’nın girişimcilik ekosistemine de dinamizm kazandırıyor. Yarışma; eğitim, sanayi ve proje kültürünü buluşturan bütüncül yapısıyla Bursa’nın yerli ve özgün markaları arasında özel bir konum edindi. Katılımcı her öğrenci, yalnızca bireysel gelişimine katkı sağlamıyor, aynı zamanda Bursa’nın yarınlarına da ışık tutan fikirlerle toplumsal dönüşümün bir parçası oluyor. Bu büyük vizyonun arkasında ise eğitime yenilikçi yaklaşımıyla dikkat çeken, gençlerin potansiyeline inanan ve organizasyonu üstlenen Mesafe Koleji bulunuyor.
DÖRDÜNCÜ MESAFİKİR 17 ŞUBAT 2026’DA
Gelenekselleşen MesaFikir yarışmalarının dördüncüsü 17 Şubat 2026 tarihinde gerçekleştirilecek. Fikir dünyasında yer almak, proje üretmek isteyen tüm ortaokul ve lise öğrencileri, Mesafe Koleji’nin resmi internet sitesi üzerinden MesaFikir 2026 için başvuruda bulunabilirler.