Bursa’da ve Tirilye’de gerçekleştirilecek olup iki gün devam edecek Koruma ve Onarım Seminerinin üçüncüsü hakkında Mimarlar Odası Bursa Şubesi 20. Dönem Yönetim Kurulu tarafından basın açıklaması yapıldı.

Oda Yönetim Kurulu’nun açıklamasında, “12 kişilik bir çalışma grubunun katkılarıyla hazırlanan Koruma ve Onarım III Semineri; Bursa’da ve Türkiye’de koruma ve onarım alanında çalışan, alanında yetkin akademisyenler, proje ve uygulama deneyimi olan meslektaşlarımız, farklı disiplinlerden uzmanlar ve kurum temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilmektedir” denildi.

Mimarlar Odası Bursa Şubesi 20. Dönem Yönetim Kurulu’nun açıklaması şöyle:

“Şubemizce daha önce 22-23 Şubat 2013 ve 30 Kasım-1 Aralık 2018 tarihlerinde gerçekleştirilmiş olan Koruma ve Onarım Seminerinin üçüncüsü 9-10 Mayıs 2025 tarihinde, Mudanya Belediyesi’nin katkılarıyla yapılacaktır.

Kültürel mirasın doğru olarak korunması ve yaşatılması yalnızca kamu tüzel kişilikleri ve yerel yönetimlerin gayretleri ile sürdürülebilecek bir süreç değildir. Bu süreçte STK’lara ve meslek odalarına da önemli görevler düşmektedir.

Ülkemizdeki birçok kent gibi Bursa da, sahip olduğu zengin kültürel ve tarihî değerleriyle kültürel mirası koruma faaliyetlerinin yoğun olarak sürdürüldüğü bir kenttir. Mimarlar Odası Bursa Şubesi bünyesinde Bey Sarayı Komisyonu, Hanlar Bölgesi Komisyonu, İpek Fabrikaları Çalışma Grubu, İznik Komisyonu, Tarihi Çevre Koruma ve Restorasyon Komitesi gibi çok sayıda komisyon, komite ve çalışma grubunda üyelerimiz kent tarihini ve kültürel mirasını ilgilendiren konularda değerlendirmeler yaparak bunları ilgililerle ve kamuoyuyla paylaşmaya özen göstermektedirler.

Şubemizde, 12 kişilik bir çalışma grubunun katkılarıyla hazırlanan Koruma ve Onarım III Semineri; Bursa’da ve Türkiye’de koruma ve onarım alanında çalışan, alanında yetkin akademisyenler, proje ve uygulama deneyimi olan meslektaşlarımız, farklı disiplinlerden uzmanlar ve kurum temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilmektedir. Bu seminer ile; koruma konusunda ilgili ve deneyimli kesimleri buluşturmayı, koruma ve onarım çalışmalarında eserlerin tarihi çevrelerine, sanatsal, malzeme, teknik özelliklerine zarar vermeden yapılabilirliğini göstermeyi, bilimsel çalışmaların önemini ortaya koymayı, bilgi birikimini görünür hale getiren bir bellek oluşturmak üzere uzmanların deneyimlerinden yararlanmayı, koruma ve onarım konusunda çalışan meslektaşlarımızın bir araya gelebileceği bir platform oluşturarak bu konuda meslektaşlarımızı daha çok çalışmaya teşvik etmeyi, ilgili genç mimarların doğru ya da yanlışı ayırt edebilecekleri bir tartışma ortamı yaratmayı, koruma ve onarım konusunda öğrenim gören öğrencilerin farkındalığını arttırmayı amaçlamaktayız.

Koruma ve Onarım III Semineri kapsamında, birbirinden değerli katılımcılar tarafından çeşitli başlıklarda sunumlar yapılacak ve hep birlikte bu sunumları izleyip tartışma fırsatı bulacağız.

Osmangazi Belediyesi resmen duyurdu! 1 mahalleye imar izni
İçeriği Görüntüle 

Seminerde; özgünlük kavramı, anıt eserler ile modern, kırsal, sivil, arkeolojik ve endüstri mirası gibi kültürel miras eserlerinin ve alanlarının önemi, belgeleme, analiz ve teknolojik yöntemlerin kullanımı, Şubat Depremleri sonrası kazanılan deneyimlerin paylaşımı ile tarihî yapıların dönüşümü ve yeniden işlevlendirilmesi gibi konular ele alınacaktır.

Bundan sonra da devamını gerçekleştirmeyi hedeflediğimiz seminerimize katılacak ve katkı sağlayacak herkese şimdiden teşekkür ederiz. Mimarlar Odası Bursa Şubesi 20. Dönem Yönetim Kurulu”