Olay Gazetesi yazarı İhsan Aydın, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlükleri’ne bağlı 81 il ve ilçe müdürlüklerinde yapılan her işlemden alınan kentsel dönüşüm payının Bursa’daki dönüşüm projelerinde kullanılmamasını eleştirdi. Aydın, bu konudaki görüşlerini köşe yazısında dile getirerek, “Bursa’da da toplanan o kaynak niye Bursalıların dönüşüm projeleri için kullanılmıyor?” sorusunu gündeme taşıdı.
Aydın, yazısında ülkemizin yapı stokunun sağlamlığı konusundaki endişelere dikkat çekerek, 2000 yılı öncesi inşa edilen yapıların büyük risk taşıdığını ve bu yapıların sayısının 8-10 milyon arasında olduğunu belirtti. Bu yapıların yıkılıp yeniden yapılması veya teknik olarak güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Bursa’da kentsel dönüşüm sürecinin önündeki engellere de değinen Aydın, Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 29 Mayıs 2015 tarihinde onayladığı ve 17 ilçenin 1/5000’lik planlarında, ‘riskli bina tespit edilerek kentsel dönüşüm yapılmak kaydıyla 0,50’ye kadar emsal artışı yapılabilir’ kararının mahkemece iptal edildiğini hatırlattı. Ancak, Altınova Mahallesi’ndeki bir parsel için 23 Aralık 2016 tarihinde mahkeme kararına aykırı olarak yeniden emsal artış kararı alındığını ve bu nedenle Büyükşehir Belediye Meclis üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu belirtti.
Aydın, yazısında ayrıca, Bursa’nın kentsel dönüşüm projelerinde kullanılmak üzere toplanan kaynakların neden Bursa için kullanılmadığını sorgulayarak, bu kaynakların yerel projelere aktarılmasının önemine dikkat çekti.
Kentsel dönüşümün önündeki engellerin kaldırılması ve toplanan kaynakların yerel projelerde kullanılması gerektiğini vurgulayan Aydın, bu konuda yetkililerin adım atmasını beklediğini ifade etti.