Güler Buğday yazdı; KÖY ENSTİTÜLERİNİ KAPATAN ZİHNİYET İMAMHATİPLERLE DİNDAR VE KİNDAR NESİL YETİŞTİRMEK İSTEDİ

Güler Buğday yazdı; KÖY ENSTİTÜLERİNİ KAPATAN ZİHNİYET İMAMHATİPLERLE DİNDAR VE KİNDAR NESİL YETİŞTİRMEK İSTEDİ
17.04.2025
A+
A-

Geçmiş dönem PM Üyesi Güler Buğday makalesinde;

Köy enstitülerinin ışığı kapatılıp amaçlı olarak bile-isteye yok edilmelerine karşın yıllar geçti ancak yanan ışığı sönmedi.
Çünkü köy enstitüleri bir taraftan ülkedeki cehaleti yok etmeyi amaçlarken bir yandan da cins farkı gözetmeden gençlerimizi toplumsal yaşama ve her alanda etkili kılmak için bilimin ışığında okuyan düşünen ve üreten yurttaşlar olarak yetiştirdi.
Köy Enstitüleri, laik Cumhuriyet’in, bağımsız, saygın bir ülkenin özgür düşünen bireyleri olarak ülkesinin kalkınmasına ve kendi kendine yeten bireyler olarak yer altı yer üstü değerlerini koruyan toprağının kıymetini bilen ve tüm üretim modellerini bilimle eğitimle buluşturmuştu.
Köy Enstitüleri Türkiye’nin Bağımsızlığı ve yetişen gençlerin kendi geleneklerine ve kendi öz kimliklerine bağlı ve saygılı gençler olarak devrimci bir anlayışla yetiştirildiler.
Köy Enstitüleri, yoksul aile çocuklarını alıp, yatılı ve parasız okutup o günün zor koşullarında ülkede çağdaşlığın, aydınlığın ve kendi ürettiği ile kendine yeten bir düzenin kurulmasını sağladılar.
Ülkenin her köşesinde kurulan yatılı ve üretime dayalı okullarda Hasan Ali Yücel’i ve İsmail Hakkı Tonguç’un hakları ödenmeyecek değerler olarak yurtsever devrimciler olarak tarihe geçtiler.
Köy Enstitüleri, Laik Cumhuriyet’in, sosyal halkçı anlayışın ve yetişenlerin devrimci ve mücadeleci anlayışının eğitimdeki en vazgeçilmez ve yararlı yöntemiydi.
Bu mükemmel modelden korktular, içerden ve dışardan eşi bulunmaz bu kalkınmanın uygarlaşmanın, üretmenin ve bilimin ışığında eşitlikçi anlayışla güçlenmenin korkusuyla yok ettiler.
Bugünde benzer kötülerinin yaptığı gibi laik eğitimi çökerttikleri gibi çıkarcı ve satılmış zihniyetler bu özel okulları kapattılar.
Yıllar geçtikçe gerileyen ve üretmeden, analiz etmeden, düşünmeden ve gelecek planları olmayan sadece biat kültürüyle yetişen ve yönetenlere arka bahçe olan İmam Hatip Liseleri ile ülkenin geleceğini karartılar.
Sağcı, gerici ve çıkarcı iktidarlar ne yaparlarsa yapsınlar bizler gibi Köy Enstitülü Hocalarda yetişen ve asla devrimci ruhumuzu kaybetmeyen bireyler tükenmeden bu ışığı söndüremezler.
Köy Enstitüleri yeni anlayışıyla CHP iktidarında yeniden model olarak ele alınıp toplumsal olaylara duyarlı her alanda üreten ve bilimin ışığında taşının, toprağının, yer altı yer üstü kaynaklarının kıymetini bilen bir sistemi sağlayacaktır.
Bu nedenle bugün yok edildiği sanılan ancak hala yolumuza ışık olan Köy Enstitülerinin 85 yılını kutluyoruz ve o ışığı bizlere ulaştırmış olan tüm emek verenlere şükran ve minnetlerimizi sunuyoruz.
Sevgiyle saygıyla, eşit yurttaşlar olarak barış ve kardeşlik duyguları ile insanca, onurluca, özgürce, haksızlıklara ve hukuksuzluklara izin vermeden yaşayalım ve yaşatalım.
GÜLER BUĞDAY

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.